Veel mensen boeken tegenwoordig een vakantiehuis via het internet en waarom zou je dat niet doen, het is snel en gemakkelijk. Helaas weten oplichters dit natuurlijk ook en maken hier soms handig misbruik van.
Om deze reden hebben wij een handige lijst samengesteld van punten waar je op moet letten tijdens het boeken van een vakantiewoning via het internet. Wij van de Groepsverblijvenspecialist willen namelijk graag voorkomen dat iemand wordt opgelicht en de leuke vakantie in duigen valt.
Als je via ons een vakantiehuis huurt kan je gerust zijn op de veiligheid van jouw boeking, wij hebben persoonlijk contact met al onze huiseigenaren! Zit tussen ons aanbod niet de goede locatie voor jou, lees dan de onderstaande stappen goed door.
Waar moet je op letten bij het boeken van een vakantiewoning?
Weet met wie je zaken doet.
- Staan er contactgegevens op de website? Zo kun je mailen of bellen als je vragen hebt of als er iets niet lijkt te kloppen met de boeking.
- Controleer of contact- en KvK-gegevens ook daadwerkelijk bij de website horen.
Let op keurmerken.
- Worden er keurmerken getoond op de website van de aanbieder? Kijk dan ook op de websites van de keurmerken of de aanbieder bekend is.
Google is je vriend.
- Welke informatie kan je vinden over de villa die je wilt huren? Waar is de villa precies? Zoek het adres op met Google Streetview.
- Via Google Afbeeldingen is het mogelijk om foto’s door Google te halen. Je kunt dan zien of de foto’s van de vakantiewoningen ook elders worden gebruikt.
Lees recensies.
- Zoek via Google of andere zoekwebsites naar recensies over de aanbieder en locaties.
- Bekijk Facebook of andere social media kanalen om na te gaan of er echte verhuur plaatsvindt.
Pas op je portemonnee.
- Wees voorzichtig met aanbetalingen.
- Is de prijs redelijk of eigenlijk te mooi om waar te zijn? Vergelijk de prijs altijd met andere vakantiehuizen op verschillende sites. Ons aanbod van woningen inclusief prijzen vind je hier.
- Zorg dat je weet naar wie je geld overmaakt.
- Betalingen via creditcard zijn vaak verzekerd.
- Als je gebruik maakt van een dienst als Airbnb of HomeAway, zorg dan dat je altijd betaalt via die sites zelf. Niet via andere wegen. Als je een betalingsverzoek krijgt buiten het boekingsmedium om, wees daar extra voorzichtig mee.
Kijk uit voor phishing.
- Pas op voor valse websites! Kijk goed naar de URL van de website waarop je boekt (het adres in de adresbalk van je browser). Aan wat vóór de .com/.eu/.nl staat, kun je zien op welke site je zit.
- Check ook de veiligheid van de website: boekingssites zouden altijd met een SSL-certificaat beveiligd moeten zijn. Dit is te controleren aan het groene slotje in de browser.
- Wees altijd alert op valse e-mails. Klik de afzender aan om te zien of het email-adres bijpassend is.
- Ga niet in op voorstellen via e-mail of telefoon, buiten de boekingswebsites om.
Toch opgelicht?
Wat ontzettend vervelend! Wij raden allereerst aan contact op te nemen met jouw bank of creditcardmaatschappij. Voor verdere raad en behandeling van oplichting raden wij aan hier informatie te verzamelen.